…yang tersurat, tersirat dan terjadi


mengimbau kenangang

Sudah lama jugak jeragang dok balik kapung… selepas ayah meninggal baru sekali atau dua saja balik teganu….. Balik dungung kerek skit…. sebab cek masih ada untuk di ziarah….

inilah pemandangan di atas wakaf kapung jeragang dalam kira-kira 2 syawal tahun lalu… jeragang masih ingat Tarikh itu kerana itulah harinya ayah telah dipanggil pulang kerahmatullah… semuga roh nya tenang disana dang ditempatkan bersama-sama para ambia, siddiqin wa sollihin….. alfatihah……Jeragang kurang pasti tapi rasanya disinilah letaknya rang kami semasa mukat dalang bersama ayah masa jeragang belum reti bekerja jabat ning… jeragang berenti kelaut selepas mendapat kerja di kolompo….. masih ingat lagi masa lapor diri masuk keja masih melekat sisik ikang sudah kejap melekat di lengang kiri jeragang… macamana bole dok sedo…. payoh jeragang nak caya rang kami dulu sudah menjadi lautang…. wakaf  yang jauh didaratang pung sudoh berapa kali anjok making kedarat hingga sudah pung sapai bira jalan… 

mendung mula berarak?

duduk dilaman rumoh jeragang napok kenderaan mula banyak diatah jalang, apakah ini petandanya ekonomi mula rancak? Boleh jadi jjadi bole jadi dok jadi… Tapi rangsangang pertumbuhan dengan suntikan fiscal dan financial incentive yang galok sudoh tentu bole stimulate semula macang recharging bateri atau kalu bole nak buat analogi, membaja semula dan memangkas pokok mulberry for future growth and immediate fruiting, look, it’s obvious…..?

laporan convic pun sudah bertambah pulih… ramai orang kata dok lama lagi covic akan pergi dan soalnya leening camana kita nak sesuaikan diri. Namun sejak dua menjak nie keadaang jadi tak menentu semula. Sejak mutakhir ini berita endemik covic macam nak mari telah tular disana sini… kenapa? sebab ada dikalangan kita yang lupa jaga diri…. Sebagai mana kepeng kejaang kita, Kita jaga lah diri kita sendiri barulah boleh selamatkang negeri….. Ker gana mung?

satu lagi fenomena dari covic ada nampak petanda keupayaang PKP Yang berjaya menjadikan penyertaan Dalam cake ekonomi menjadi lebih terkawal terutama kepada puok pendatang… kerana pads pengamatan jeragang, selain covic ada wabak lain ia-itu, buata masa ning, biar jeragang beri nama ‘kesoeqnega’ dulu. Kesoeq, orang teganu kata tolok beransur-ansur, nega atau niaga tentulah paham, itu-itu bisnes… maknanya sakning, pendatang asing sedikit demi sedikit menyambar peluang pernigaan dari orang kita…. jeragang kata orang kita bukan kate melayu saja… yang cina dan India juga…. orang kita bangsa Malaysia…. jeragang napok kita makin kecang sebut bangsa Malaysia tetapi kita semakin kurang bertolak ansor… tuduh menuduh menjadi-jadi, apakah mungkin ini kerana akibat kemaruk kuasa?, sahabat jeragang pok.ku halim ada banyak benda nak khabaq mai…..

Marilah Kita sama-sama tengok camane kerajaang yang baru dibentuk ini menangani dua masalah hok duk bbelit ning ia-itu pendemic covic19 dang ketidok-tetuang ekonomi…. Sementara tu, persilalah kritik pandangang worth seposeng dari atah wakah….. Jeragang