Merealisasi Impiang Di Kamereng Haileng…..

umpama bunga, boleh saja tunggu menjadi buah atau dipetik menjadikan hiasan laman …. Kalau bunga pun sudah memberi hasil, tidaklah perlu ditunggu menjadi buah……

Bukang hok ning sebeno nye nok kabo beri, tapi tu laa kata orang bijok dang panda seumpama kang bunga.., buleh saja nok tunggu jjadi buoh atau nok buat hiasang lamang umoh atau petik jer wat hias kamar…ker gana? apa yang lebih utama adalah mengusahakannya sampai menjadi buah baru dapat hasil…. tapi kalu bunga buleh doh keluar hasil…. kata orang kelauk buleh jjadi pitih doh nok tunggu apa lagi, bahang pitih lah dulu……… molek lah gitu, tunggu lame2 nyer bahang dorang peras nungging laaa awang wei….

Dr. Rahim Muda… Sentiasa fresh dengan idea dan berpengalaman

Kita dengo apa kata boh kita ning…… Dr. Rohing Muda… banyok sokmo projek lepah se se duk cadang bui. Sentiasa fresh dengan idea. Idea yang diadung dengang pengalamang menjadi projek… seperti orang duk kata Sudah banyak menganyam impian… dok jjadi berese lagi. Ning sapa doh masa merealisasi impian menjadi kenyataan….. Dia ning semangat sokmo nok wat ke impiang jadi kenyataang..????

dari idea dipemikiran berkabus

Pelbagai jenis idea ada belaka……..dari idea dipemikiran yang berkabus seperti awan di banjaran titiwangsa….

telah menjadi impian berbunga segar

Digilap menjadi idea bernas di bilik mesyuarat dalam suatu kertas kerja… dok kang kertas jer duk bekerja orang duk ssaje…..

dari impian merumuskan solution menjadi workable action plan

Idea tidak kemana kalu tidak menjadi solution dengan wawasan bukang waswas sokmo…….

wawasan bukan khayalan tetapi kenyataan ,,,,,,,, menjadi penggerak satu missi mengkomersil teknologi
delivering the expectation………. perlu ada usaha yang lebih berfokus

Yakin bole pasti boleh…. Itu semangat Malaysia boleh yang telah mula dilupa… perlu ada usaha yang lebih berfokus. Kita mempunyai sukses stori pasal benda ning kenapa tidak kita yakin kepada kebolehan kita,,,,, kalu tidak dipecahkan ruyung mana nok buleh sagu……….

Kita ada knowledge dan technology

Sebenarnya kita punya tenaga pakar dengan tacit knowledge terkumpul yang besar untuk dimenfaatkan, Banyak katanya teknology on the shelves untuk diusahakan…. pemimpin agro teknologi mestilah duduk depang meneraju innovasi…..

technologies hijau?

memacam konsep disebut…. pertanian tepat… pembangunan lestari… teknologi hijau…… jangang jadi incredible hulk sudah laaaaaa

….. atau smart partnership atau pelbagai strategies mixed for options..

Kita perlu kepada pendekatan yang lebih praktikal…… tak kira lah samada berseorang atau berpasukang atau smart partnership atau pelbagai strategies mixed for options…… pok jeragang ning orang kelauk dok berapa pahang…. masa ngaji di INSEAD dulu ada lah duk berbahas dengan kengkawang untuk merumuskan strategic matrix…. dok ingak setabuk doh……

Dalam bidang pertanian nie kita kena memilih tanaman yang betul….. tak kira apa pun pokoknya kita boleh menggunakan kapasiti yang kita ada dan meningkatkan bidang yang kita terkebelakang….. kalu nok ke beras pokoknya mesti pokok padi kalu ada padi semua kerja menjadi… bila dah jadi beras semua kerja jadi deras

Pokoknya kita berusaha menggunakan kompetensi dang kapasiti yang kita ada untuk membangunkan usaha menggapai sasaran

Ini lah perspektif dari sudut pandangang seorang jeragang siber peceng yang lama doh dok duk cokkoh atah wakah di kapung nelayang, tanjung gelang………. Pok.jeragang

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: