Epilogue ll: Di persimpangan dilemma…….

Sahabat jeragang dari luar Negara beritau ‘yo kanteri ful of blessing… Despite so kol political kraisis people still enjoying their life as tho nating hapen… bisnes as usual… Seorang lagi menambah et di eng oh de dei Allah takdirkan penghidup Agama, Muhyi deen menjadi PM kelapan…

Inilah yang menyebabkan jeragang semak semula catatan disepanjang mengikuti perkembangan politik negara semasa ini. Walaupun tujuan Catatan untuk jadikan sebagai bahan untuk jeragang menulis blog namun rasanya macam dah nok basi. Maka molek jugok kalu jeragang posting catatan jer lah iaitu kira-kira begini…….

  1. Skrip sudah berubah pelakun utama udah bertukar…. Tan Sri Muhyidin yang selama ini dibangku simpanan tetiba masuk gelanggang
  2. Walaupun ada seruan untuk solidariti tapi nampaknya telah mula jelas kepentingan peribadi, kelompok, parti atau gabungan parti-parti telah mula menyusup masuk mengatasi kepentingan negara
  3. Power struggle taking place. Political broker sibuk kesana sini.. Seorang pembantu pemimpin utama parti beritau dia mendapat lebih 500 message dan miss call
  4. Perahu dan pukat sepatutnya diguna untuk memukat telah diguna untuk berlumba, joran pula untuk pertandingan memancing. Itu semuanya menjanjikan hadiah yang lumayan .
  5. Akhirnya yang DS Anwar kejar tak tertangkap yang Tun M kendong keciciran..atan dan lesung berlaga ayam yang kenyang ke? Belum tentu, permainan belum berakhir
  6. Peranan TS Muhyiddin sebagai pencetus minda disaat kritikal… Eg: Tingkat 4 zaman paklah dan kes 1MDB… Strategi dan pendekatan yang cool, perhatian, kumpul maklumat, planning movement start with bang…
  7. AMANAH dan BERSATU…. Apakah hanya SPV untuk pemain politic mendapat atau mengekal kuasa..? Menarik kalu nak bahas
  8. The rule of the game is strategic move-in membangkitkan persepsi dan perspektif rakyat dan menarik political opportunist into the vehicle.
  9. Langkah menarik PM 8 – sujud perteguhkan diri sebagai hamba, tumpuan kepada jentera penyampaian khidmat, ketenteraman awam dan keselamatan, ijtihad dan tawakal melantik Kabinet luar jangkaan ramai.. Untuk memulih ekonomi dan melegakan kehidupan Rakyat?

Itulah, apa yang jeragang nampak dari atah wakah, keadaan kucah dang gelombang semaking reda. Kesang anging dang bising ekzos spv orang politic doh bole dengo dang rasa, PM ada doh kabinet tubuh doh.. Awok-awok kita bole lah kalu nok atur galang turung kelauk pung…… Jeragang